Tv-Spel Online

Spela Tv-Spel

I dagsläget är det mer konstigt att inte ha en konsol i sitt hem än att äga en och det passar till så många olika tillfällen och situationer. Att spela tv-spel kan vara avslappnande, en perfekt syssla när du vill vara för dig själv eller om du och dina vänner spenderar en kväll tillsammans och vill umgås på ett underhållande sätt. Det finns en hel djungel med olika spel under alla genrer för dig att välja mellan. Är du sugen på att sitta hemma för dig själv kanske ett one player-spel passar så som Ori and the blind forest eller Unraveld. Eller ska du spela med vänner så föredras kanske Fifa, Tekken eller NHL? Därefter finns det spel som inte ens kräver att polarna behöver träffas fysiskt. Med andra ord finns det konsoler och spel som passar allt och alla.

Olika tv spel konsoler

Vilken typ av spelare är du? Är du öppen och provar gärna på något nytt eller håller du dig till traditionen och följer samma serie med spel och konsoler sedan du fick det första? Idag släpps stora speltitlar till de flesta konsolerna men det finns samtidigt de maskiner som lägger fokus på traditionen och fortsätter utveckla sina populäraste titlar. Konsolerna i sig utvecklas också hela tiden för att ge dig den absolut bästa spelupplevelsen. Vilken som är bäst? Det är helt upp dig att avgöra.

Playstation
playstation

Sony ligger bakom utvecklingen av Playstation och vi kan bara säga att det gått ruskigt bra för produkten. Det hela började med att de lanserade sin cd-baserade konsol PS1 under 1994 i Japan. Populära speltitlar som har kommit till maskinen är bland annat Crash Bandicot, Spyro, Actua Soccer/Tennis/Hockey/Golf och Digimon samt många andra. Bara en vecka efter lanseringen så såldes det över 100 000 exemplar och under 2005 konstaterades det levererats 100 miljoner exemplar.

Under år 2000 lanserade Sony Playstation 2 som gav sina kunder möjligheten att inte bara spela spel utan även använda konsolen som en dvd-spelare. Maskinen kom dessutom ut i två olika versioner där den ena kallas för Playstation 2 Slim. En annan sak som gjorde maskinen populär var att den är bakåtkompatibel vilket innebär att det går att spela spel från PS1 också. Handkontrollen fick också en uppgradering vid namn DualSchock som innebär att den vibrerar vid olika händelser i spelen. Dessutom var det redan vid denna konsol som ett kamera tillbehör skapades som kallas EyeToy. Den totala summan av ägare till Playstation 2 räknades upp till 140 miljoner.

Nästa efterföljare blir såklart kallad för Playstation 3 och blev starten på en hel del nya funktioner och spel. Konsolen tillhör den sjunde spelgenerationen och är en av de tre ledande maskinerna inom branschen. Förutom att prestanda och minne har blivit större och bättre så har den tidigare dvd-funktionen uppgraderats till blueray. Detta påverkade också utvecklingen av spelen då dem byttes från cdkvalité till bluerayformat. PS3 kom ut i tre olika versioner som gav dig möjligheten att välja mellan standard, slim och super-slim.

År 2013 kom Sonys senaste konsol ut i Sverige, Playstation 4 och tillhör den åttonde spelgenerationen. Vid lanseringen kom även 19 speltitlar ut och även 14 appar. Med andra ord har konsolen utvecklats till att inte bara hantera spel utan även andra funktioner så som Netflix, Viaplay och Spotify. Under 2016 kom två uppgraderade varianter, slim och pro. Några av spelen som kom samtidigt under 2013 var bland annat Killzone, FIFA, Assasins Creed och Battlefield.

I och med att det är den senaste konsolen som Sony har släppt säljs den fortfarande så en exakt siffra på hur många som har sålts hittills har inte konstaterats. Dock vet vi att den ligger på topp tre och konkurrerar med de två andra ledande spelbolagen Microsoft och Nintendo.

Handkontrollen som följer med vid köp av konsolen har fortfarande namnet Dualschock. Har du tidigare använt en PS3 så kan du tyvärr inte använda dig av den handkontrollen till PS4 då den nya handkontrollen har en inbyggd styrplatta som krävs till konsolen. Dessutom finns det en lampa som ändrar färg beroende på spelets gång. Det går även att ladda ner spelen till denna konsoll och du kan dessutom spela samtidigt som du laddar ner spelet. Detta kallas PlayAsYouDownload.

Xbox

xbox game

Företaget Microsoft ligger bakom utvecklingen av konsolen Xbox och ligger bland top tre av dagens tävlande spelmaskiner. Deras första konsol lanserades år 2001 och bar det enkla namnet Xbox. Den tillhör den sjätte spelgenerationen och konkurrerade då med bland annat PS2. Det som skilde Xbox från de andra konsolerna är en nätverksport samt att den hade en IDE-hårddisk. Med tanke på hur konsolen designades är det enkelt att känna igen maskinen. Färgen är mörkgrön men en cirkel i mitten samt att det är ett stort X format över boxen. Operativ systemet som används är främst kernel som baseras utifrån Microsoft 2000. Konsolen har också VGA utgång, ethernetport samt en multikontakt som gör det möjligt att använda HD och SPDIF. Xbox kom ut i hela åtta olika versioner och den senaste kallas 1.6b.

Under år 2005 kom efterföljaren ut som döptes till Xbox 360. Denna enhet kom ut i sex olika versioner, Core, Arcade, Pro, Elite, Super Elite och Slim. Konsolen tillhör den sjätte spelgenerationen och lanserades i tre olika länder under samma år. Vid realesen såldes den ut helt och under 2009 hade det sålts över 30 miljoner exemplar. Konsolen är skapad för att fungera som en mediahubb. Det innebär att den inte bara fungerar som en spelkonsol. Den kan även visa olika typer av media som bilder, musik och film. Det går även att byta skal på konsolen. Några av lanseringstitlarna var Call of Duty, FIFA, NHL och Quake vilka också är titlar som fortsatt att följa med i konsolens utveckling. Det som skilde de olika paketen åt var bland annat färgen (vit och svart), storleken på hårddisken och i de två större paketen kom det med fler tillbehör så som headset.

Efterföljaren som placeras i den åttonde spelgenerationen går vid namn Xbox One och konkurrerar med PS4. Konsolen presenterades i USA första gången 2013 för att sedan släppas i Sverige 2014. Det som är lite unikt med Xbox One är att den senaste

uppdateringen gjorde så att du tilläts spela 360 spel som är väldigt populära. Detta ska utvecklas vidare så att alla spel från 360 maskinen blir kompatibla till One. Dessutom finns det funktioner som gör ditt spelande mer socialt så att du kan dela dina spelupplevelser med familj och vänner. Det har dessutom kommit två ytterligare versioner av konsolen vid namn Xbox One Elite och Xbox One S. Skillnaden är att konsolerna är kraftfullare, enklare design samt har handkontrollen också fått en ny design som är anpassningsbar efter ditt behov. En självklarhet med Xbox One serien är att konsolen kopplas upp till hemnätverket, du kan adda ner spel online, installera appar som du vill ha samt så kan du spela upp bluray filmer. I november 2017 kommer ytterligare en version av enheten vid namn Xbox One X (Scorpio). Den kommer vara mindre, svart med 2TB utrymme samt 4K-grafik.

Nintendo

Detta japanska företag har funnits sedan 1889 och har fokuserat på att utveckla hemelektronik. Till en början var det spelkort som tillverkades och sedan 1970 – talet har spelkonsoler och tv-spel varit i fokus. När man hör namnet Nintendo börjar man direkt tänka på världskända speltitlar som Super Mario, Sonic, Zelda och Star Fox. Företaget har inte bara en lång utan en väldigt intressant historia. Från att vara spelkorts tillverkare till en av dagens största tillverkare av konsoler och spel har de varit nära ruinensbrant och legat extremt nära att gå i konkurs. Deras vändning började med deras arkadspel som exempelvis Space Fever, Monkey Magic och Sheriff. Därefter har det bara skjutit framåt.

Deras första satsning på konsoller var NES (Nintendo Entertainment System) och efter att enheten släppts i alla planerade länder såldes över 60 miljoner exemplar. Halva 1980-talet så var Nintendo överlägsna när det kom till videospel marknaden och det var bara början på deras era. Det kom spel som än idag är aktuella och tar en tillbaka till ungdomens speltid.

Efterföljaren till NES fick namnet SNES där ordet ”Super” har lagts till. Skillnaden var att konsolen hade lite bättre prestanda dock märktes det mer beroende på vilka spel man spelade. Detta var bara början på den stora tävlingen mellan konsolerna och innan lanseringen av SNES hade Nintendo redan påbörjat utvecklingen av enheter med CD-ROM. Under denna tid var de i samarbete med Sony men som avbröts då Sony arbetade väldigt självständigt vilket resulterade i deras Playstation 1.

Förutom att utveckla konsoler kompatibla med TV så framställde Nintendo även handkonsoler. Du känner garanterat igen Game Boy vilket blev en väldigt populär liten maskin att ha med sig vart man än gick. Enheten har sålts i mer än 120 miljoner exemplar vilket betyder att det är den mest sålda produkten i denna bransch. Därefter utvecklades Virtual Boy som kunde ge dig en 3D – upplevelse tack vare att displayen gav olika bilder för vardera öga. Dock blev denna produkt inte alls lika populär som sin storebror. Av den anledningen fortsatte utvecklingen på Game Boy serien till Game Boy Pocket. Det är helt enkelt en mindre version som kräver mindre batterier. Som tur är fungerar spelen från

första Game Boy till Pocket – versionen och tvärtom. Senare tillkom även funktionen av en skärm som visar spelen i färg vid namn Game Boy Colour. År 2001 kom ytterligare en bärbar konsol, Game Boy Advanced. Förutom att båda är kompatibla så har Advanced skarpare grafik. Det tillkom även en version som kallas SP och uppgraderingen är ljus i skärmen vilket gjorde det möjligt att spela i mörker. Game Boy Advanced kom till att göra succé över hela världen.

Istället för att fortsätta utvecklingen med CD-ROM så kom man fram till att skapa Nintendo 64-bitar. Även om Sony redan låg i framkant med sin konsol samt grafik på spelen så har Nintendo spel som aldrig går ur tiden. Så till 64 släpptes speltitlar som Super Mario 64 och The Legend of Zelda: Ocrania of Time.

Enheten som också släpptes 2001, samma år som Advanced, var Game Cube. Försäljningen av enhete gick inte så bra som man hade hoppats men ökade något när Super Mario Sunshine släpptes. Lite senare kom även Mario Kart: Double Dash och sköt fram försäljningen ytterligare i Europa.

Efter E3-mässan 2004 fram till idag har Nintendo kört hårt på två spel serier, DS vilket är handkonsoler och Wii som är enheten för tv. DS – serien har sålt väldigt bra över världen och har släppts genom åren i olika versioner. Efter första lanseringen kom DS Lite vilket är en mindre och smidigare design. Därefter kom Dsi som har två kameror samt två skärmar. Enheten är dessutom försedd med en webbläsare, Opera, och ger dig tillgång till Wii Shop Channel. Uppföljarna till denna blev Dsi LL och XL vilket innebär att den är större. Det senaste tillskottet i DS – serien är 3DS och namnet säger sih självt. Konsolen tillåter dig att uppleva spelen i 3D utan att behöva använda glasögon. Denna går också att ställa in efter eget behov på enheten.

Lanseringen av Nintendos enhet Wii var revolutionerade i det faktum att du använda dig av en handkontroll fast den var uppdelad i två delar samt att du spelar spelen genom en kamera som uppfattar dina rörelser tillsammans med handkontrollen. Konsolen lanserades tillsammans med spelet Wii Sports och blev den snabbast säljande konsolen hittills. Förutom att det släppts en hel del spel till konsolen så är den också bakåtkompatibel. År 2012 lanserades uppföljaren vid namn Wii U och innehåller både Netflix och Youtube klienter. Även video innehåll som är inbäddat i HTML5 kan spelas upp.

Switch är det senaste tillskottet i serien och lanserades i mars under 2017. Den är både bärbar och stationer som ger spelare möjlighet att ha den stående samt bära med sig den om man är på resande fot.

Spela tv spel online

Internetkulturen har genom åren bara fortsatt att utvecklas och idag är det möjligt att göra i stort sett det mesta online och självklart gäller detta att spela tv spel också. Det är alltid uppskattat att kunna spela sina tv spel online och idag är det lätt att spela på det sättet. Allt som krävs är att spelet är kompatibelt till att spela online samt att konsolen är kopplad till hemnätverket. Upplevelsen blir roligare på många olika sätt, du kan spela i

team med andra samt utmanar du andra spelare världen över. Urvalet är dessutom rätt stort bland onlinespel till konsoler och det är störst till Playstation och Xbox. Det spelar ingen roll om du föredrar att spela krigsspel, fantasyspel eller strategispel, det finns som sagt alla möjliga olika genrer att välja mellan. Ska du precis börja spela spel online föreslår vi att du börjar med att införskaffa ett headset då det kan bli så intensivt med skratt och högljudda kommandon från dina team mates. Det är också triggande att följa scoreboards och ge sitt allt för att hamna bland de bästa, speciellt när man vet att det är folk från hela världen som är med och kämpar.

Online tv spel multiplayer

Multiplayer innebär att spelet går att genomföras samtidigt av två spelare samt tt ni ska hjälpas åt för att uppnå spelets mål och quests. Urvalet är också stort bland spel som ger er möjligheten att spela multiplayer och funktionen finns bland många genrer. En av de mer populära titlarna idag med multiplayer funktion är Halo. Via Xbox Live kan du spela Halo Wars 2 med eller mot dina vänner och bygga upp din armé för att kämpa mot varandra eller tillsammans mot fiender. Detta är ett bra exempel på ett online spel med multiplayer om du gillar strategi spel. För att nyttja dessa funktioner i ett spel är det inte nödvändigt att mötas upp fysiskt och sitta bredvid varandra när ni spelar. Har ni tillgång till headset behöver ni inte förflytta er någonstans förutom i spelet vilket kan vara att föredra en söndagskväll.