Unravel spel för pv och tv spel

Unravel

Minnen är något av det viktigaste vi har och ger oss möjligheten att tänka tillbaka på fina stunder. Men, ibland de kan de också göra oss ledsna då dem får oss att förstå att det inte är som förr. Därför har en fantastiskt söt liten figur kommit till liv vid namn Yarny. Med honom kan du springa och svinga dig genom härliga trollska skogar och längs den vackra svenska västkusten för att leta upp en äldre kvinnas minnen av sin familj. Däremot får du vara snabb med att inte fångas av fåglar, krabbor eller till och med åkersorkar. Ja, så pass liten och skör men envis om att få tag på alla trinkets och minnen.

Unravel gameplay snow

Spelrecension

Spelutvecklarna på Coldwood Interactive har lyckats skapa ett fantastiskt plattforms spel och en trollbindande story om ett litet rött garn nystan. I och med att utvecklarna är geografiskt placerade i Umeå så kan man förstå varför de verkligen lagt ner hjärta och själ i detta projekt. Allting känns så genomtänkt och miljöerna i spelet är så väl designade att det känns som att man är på plats. Även musiken är specifikt komponerad väl och exakt för varje bana och händelse.

Det hela börjar i en typiskt norrländsk stuga och ett rött garn nystan ramlaunravel game characterr ur sin korg. Därefter kommer Yarny fram och det är bara börja prova dig fram med kontrollerna. Stugan är själva hemmet där alla banor är presenterade som fotografier. De är placerade lite varstans i huset men du måste klara av dem i en specifik ordning. Den första banan är väldigt lätt och utspelar sig i trädgården. Där börjar en tutorial som gör så att man förstår att du kan liksom kasta ditt garn som ett lasso och hålla fast i krokar och föremål. Man lägger också märket till att Yarny lämnar ett spår av garn efter sig vilket innebär två olika saker. Ett, längs vägen måste du hitta garnrullar så att garnet på Yarny inte tar slut för annars kan du inte ta dig vidare samt att dessa platser blir dina checkpoints. Två, om du skulle känna att du hamnat fel så är det bara att följa garnet tillbaka och det spelar ingen roll om du hoppat ner för en stor sten. Håll in en av kontrollknapparna så kan du klättra upp. Därefter kommer det några fler tutorials på vad du ska göra för att klara specifika etapper.

Eftersom det hela går ut på att samla minnen så kan man självklart räkna ut att i slutet på varje bana finner du det som ser till att minnena hamnar på sin rätta plats. De är som små virkade figurer som Yarny ska placera i en fotobok och den ser man ligga på bordet i början av spelet. För varje garn-figur som placeras på boken dyker fler bilder upp samt en fin text om varje minne. Fotografierna som symboliserar banorna representerar olika minnen och banan är liksom uppbyggd efter dem. Dessutom finns det små knappar som är gömda längs banorna som kallas för ”Secrets”. Det finns fem på varje bana och vissa är lätta att hitta medan andra ligger på nästan helt omöjliga ställen. Dock är det inget måste att hitta alla för att klara banan. Men det är alltid kul att få achivements. Några andra achivements som går att få är om du listar ut vilken specifik grej att göra upprepade gånger längs en bana. Exempelvis så behöver du hoppa sönder alla isfläckar på den banan som representerar en solig förvinter.

Hur Coldwood har lyckats skapa dessa miljöer är helt ofattbart då detaljer på växtlighet, vatten, framgrund och bakgrund är helt fantastiska. Helt plötsligt kan en igelkott dyka upp från bakgrunden för att sedan springa förbi framför dig. För att inte tala om hur de tänkt ut alla pussel som måste lösas för varje bana. Det är helt enkelt ren perfektion när man spelar som detta röda lilla nystan,

svingar sig fram, puttar ihop kottar för att bilda en bro och flyter på en vedklave längs en bäck tillsammans med den härliga typiska folkloriska melodierna i bakgrunden.

Man kan säga att det inte direkt finns något negativt att säga om detta spel mer än att det gärna fått finnas fler banor. Det får en att hoppas på att det kommer ut en uppföljare, i alla fall ett spel som är så likt Unravel som möjligt.

Unravel gameplay swing

Extrafunktioner

Spelet innehåller inga direkta extrafunktioner men efter att ha klarat av alla banor men inte lyckats hitta alla secrets så kan du alltid gå tillbaka och leta upp dem.

Spelbetyg: 5/5
Som tidigare skrivet, det är ren perfektion.

Snabbfakta

Utvecklare: Coldwood Interactives

Utgivare: EA

Releasedatum: 2016-02-09

Åldersklassifikation: Från 7 år

Plattform: PS4, Xbox One, PC

Internetuppkoppling: Nej

Spelare: 1

Kostnad: 199 kr

Genre: Plattform, Pussel, Äventyr

 

Köp spelet här

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *