ori and the lost forest

Ori and the Blind forest

Ori, en vit och söt liten figur med stora öron, svans och hovar, blir placerad själv ute i en stor skog vid namn Nibel. Det han inte vet är att allting runt omkring honom är utsatt för fara. Detta kommer till honom med sorg när hans enda kompis, en stor och mysig varelse vid namn Naru, försvinner från honom. Vad kan en liten och skör varelse som Ori göra för att få detta mörker att försvinna?

ori and the blind forest video game

Spelrecension

Moon Studios har lyckats skapa ett fantastiskt spel där huvudkaraktären och storyn är trollbindande. Det tvådimensionella spelet tog spelutvecklarna fyra år att färdigställa och man kan bara säga att de har lyckats få fram ett grymt bra spel. Känslorna och sympatin sköljs över en redan från start och huvudmålet blir nästan på direkten att hjälpa Ori att springa fram bland stigar och skogar. Förutom att grafik och färger är extremt tilltalande är hela konceptet näst intill perfekt. Storylinen får en att glömma saker runtomkring sig och fokuserar helt på vad nästa steg är för Ori.

Själva världen är uppbyggd liksom en labyrint när man kikar på kartan och den expanderar hela tiden samtidigt som du springer fram och letar efter olika föremål längs banorna. För att veta var du ska springa är det viktigt att lyssna på vad en liten ”spirit” berättar för dig samt så får du en liten hint om vad som hänt på platsen tidigare. Den dyker även upp när du står framför ett hinder som du inte ställts framför tidigare. Det gäller att hålla ögonen öppna för det finns nya vägar att följa lite överallt samt att fiender kan dyka upp när som helst. För varje väg du följer och klarar upp får du lära dig nya abilities samt får du points att placerar ut på ditt ability-träd. Det är uppdelat i tre grenar där du kan välja att få starkare attacker, ta mindre skada samt ha möjlighet att andas under vatten. Du blir tilldelad en ability per avslutad väg vilket börjar med doubblejump och fortsätter till walljumping samt att du kommer kunna aima dina attacker.

ori review

Att vägarna blir svårare och svårare att klara av är inte så svårt att räkna ut. Samtidigt som det krävs att hjärnkontoret arbetar får man se till att vara riktigt snabb på knapparna för att inte ramla ner mot en avgrund eller bli träffad av eldklot. Det lilla ljudet som Ori ger ifrån sig när han skadas framkallar nästan en kämpaglöd för att inte låta honom skadas ännu mer. Här har Moon Studios lagt upp ett riktigt bra system vilket tillåter dig att skapa dina egna checkpoints. Med andra ord så innebär det att du inte behöver börja om helt från början på en bana när du reespawnar. Se bara till att inte glömma bort att lägga din checkpoint precis innan en svår del av banan startar.

Det enda som kunde vara lite frustrerande är att efter en viss tids spelande så kan det tyckas att svårighetsgraden har ökats lite väl mycket. Att få sitta och filurna 10-15 minuter är inga problem. Dock när det rör sig upp mot en betydligt längre tid så känns det en smula missanpassat om man tänker kontra spelets utseende och storyline. Detta är hur

som helst en petitess och självklart ska spel i sig vara utmanade. Ori och skogen bjuder helt enkelt helhjärtat på ett mysigt och magiskt äventyr.

”Extra funktioner”

Direkt i spelet finns det inte några extra funktioner. Däremot så släpptes en upphottad version 2016-03-11 vid namn Ori and the Blind forest: Definitive Edition som innehåller:

  • Nytt och extra innehåll
  • Nya platser
  • Nya hemligheter
  • Nya förmågor – Dash och Light Burst
  • Fler sekvenser av berättelsen

Fler svårighetslägenDet finns dessutom två nya miljöer där du kan gå tillbaka i tiden och ta del av Naru’s historia och bakgrund. Självklart vill man veta var denna mysiga och vänskapliga vännen kommer ifrån. Du kan dessutom teleportera dig mellan olika ”Spirit Wells” vilket ger dig möjligheten att utforska Nibel snabbare. Denna version är snäppet dyrare än första utgåvan samt så är den tillgänglig endast till Xbox One.

ori and the blind forest

Spelbetyg

4/5

Anledningen till det starka betyget är just för hur trollbindande det är. Det är svårt att släppa kontrollen när man väl kommit in i historien och får kläm på vad man ska genomföra. En poäng går motvilligt bort på grund av de få ställen som blir en aning onödigt svåra.

snabbfakta

Utvecklare: Moon Studios
Utgivare: Microsoft
Releasedatum: 2015-03-11
Åldersklassifikation: Från 7 år Plattform: Xbox One, PC, Xbox 360 Krävs internetuppkoppling? Endast för nedladdning av spelet från deras onlinebutik
Spelare: 1 Kostnad: 149 kr Genre: Plattform, Pussel, Äventyr

Köp spelet här

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *