Wolf among us

Fable Town, här bor alla de som du hörde om i sagorna när du var liten. Snövit, Skönheten och Odjuret samt den stora stygga vargen är bara för att nämna några. Dock följer de alla ett helt annat mönster och lever under lagar och regler som vi vanliga människor. Det är dessutom vargen, vid namn Bigby Wolf, som arbetar som stadens sheriff och ska se till att allting hålls i shack. Hans personliga liv är minst lika ocharmigt som hans yrke och det blir inte lättare när det börjar ske hemska mord. Är det då inte ytterst passande att vara sheriff och varg i ett för att lösa detta?

 

spelrecension

Har du redan en förkärlek för comicbooks så finns det ingen anledning till att hoppa över detta spel. Designen får det att se ut som att det är en tidning som helt plötsligt fått liv. Att rörelser och gester ser lite hackiga ut ibland och inte alltid är i symbios med ljud gör hela konceptet betydligt mer charmigt. Telltale Games är vana att utveckla spel i just denna kategori och de har inte misslyckats med A Wolf Among Us. Uppbyggnaden av historien om Bigby Wolf och hans roll i staden var tilltalande redan innan det blev ett spel så varför skulle en spelversion bli en flopp.

Det är Bill Willingham som startade denna story om Bigby Wolf och placerade honom som sheriff samt kollega med Snövit. Deras jobb är att se till att alla som vill bo i staden följer de regler som är uppsatta. Bland annat måste man ha tillgång till såkallade ”charms” för att bibehålla skepnaden av en människa. De som inte följer detta blir skickade till ett ställe som kallas ”The Farm” och framstår inte som ett så trevligt ställe. Förutom att det är svårt för vargen att styra upp detta så börjar det ske mystiska mord.

Spelet följer samma koncept som The Walking Dead, vad som händer beror på hur du väljer att agera i situationerna. Under konversationerna med de andra karraktärerna får du fyra svarsalternativ, ibland står du mellan två personer att följa efter och i andra fall ska du välja mellan två eller fler ställen att gå till. Hur spelet fortgår beror helt och hållet på vad du svarar och hur du agerar. Man märker verkligen av skillnaden mellan alternativen hur Bigby agerar lite trevligare än vanligt eller så får han ett raseriutbrott som han är mer erkänd för. Sammanlagt är det hela fem kapitel som du ska ta dig igenom och det kanske låter lite i början. Räkna med att det är långa kapitel och det är längre och givande konversationer vilket självklart krävs för att komma vidare. Valen är enkla till en början men man blir samtidigt bara mer sugen på att gå vidare och se vad Bigby går för. Det dyker som sagt upp en del situationer med mer action i där du måste vara snabb på knapparna. Ju längre in du kommer i storyn desto mer får du se av den stora stygga vargen. Längs vägen dyker det också upp en hel del sagofigurer som man känner igen och den ena är bättre genomtänkt än den andra.

Styrningen kräver båda spakarna, den ena för att röra sig och den andra för att sikta in dig på föremål som du kan undersöka eller personer som du kan prata med. Om du har spelat The Walking Dead innan så kommer du greppa det på en gång. I vissa stressiga situationer kan du räkna med att få slå en massa på A-knappen för att klara dig. Bli dock inte frustrerad om det inte verkar hända något, det finns en anledning till att det blir så.

Det enda negativa som kan finnas i spelet är att det finns ytterst få ställen som du kan fastna på när du undersöker vissa platser. Det är absolut inget vanligt men händer det så är det svårt att ta sig ur men då är det bara att starta om den delen i kapitlet. Med andra ord, det är inga större konstigheter.

En sak som är riktigt taggande i spelet också är att du kan se i slutet av varje kapitel hur många som gjorde samma val som du när det kommer till de större och mer avgörande situationerna. Ett exempel är om du ska välja att ge en av dina cigaretter till någon annan och du väljer att inte göra det så står det att du och 37% av andra spelare gjorde samma val.

 

Spelbetyg

4/5

Betyget är rätt självklart då spelets uppbyggnad är väldigt tilltalande. Det ger dig inte bara en bra spelupplevelse utan den blir också personlig. Den sista poängen där togs bort bara för att det gärna hade setts lite mer situationer där det är action samt att det hade gjort att man fått se lite mer av Bigby som den stora stygga vargen.

Snabbfakta

Utvecklare: Telltale Games

Utgivare: Telltale Games

Releasedatum: 2013-10-11

Åldersklassifikation : Från 16 år

Plattform: Xbox One, 360, PS3/4, PS Vita, PC, Mac

Internetuppkoppling: Ja för att se resultaten i slutet av varje kapitel. Nej för att bara spela.

Spelare: 1

Kostnad: 249 kr

Genre: Äventyr

Köp spelet här

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *